Нова подлога на Anfield

02/07/2022


Во пресрет на новата сезона, Liverpool FC го обнови Anfield со нова хибридна подлога.

Новата хибридна подлога е од висок квалитет изработена од полиетиенски влакна и материјал сличен на тепих со што ќе се добие засилување на тревната површина. Оваа патентирана технологија ја зајакнува природната трева со држење на полиетиленски влакна на основата на тепихот до висина од 45 mm.Под површината има полнеж со песок кој е внимателно одбран за да обезбеди оптимална дренажа и перформанси за играње.

За разлика од другите спортски тревници, хибридниот тепих се одгледува надвор од локацијата на специјално подготвени терени, расадници со трева дизајнирани да обезбедат најдобри можни услови за одгледување, вклучително и подобрен проток на воздух и природна сончева светлина.

Составен од 95% трева и 5% вештачки влакна, тепихот е поставен на над 10000м2 и е исполнет со 40мм песок низ површината. Површината потоа се сее со помош на специјално избрани сорти, вклучувајќи четири различни видови на трајна 'рж трева - 25% Монро 30% Еурокордус 25% Гулдара 20% Еуропич. Секоја сорта има различни карактеристики за подобри перформанси во различни периоди од годината.

Од сеењето до бербата, теренот го одржува персоналот на LFC Ground. Откако тепихот е целосно формиран се собира и се транспортира на Енфилд за монтирање.

Со голо око, теренот нема да изгледа поинаку од минатата сезона, меѓутоа, новиот хибриден терен ќе обезбеди одлични перформанси, стабилност и еластичност, истовремено намалувајќи го временскиот период за реновирање на крајот на сезоната. Просечниот период за реновирање на теренот во стадионот е седум до осум недели. Со инсталирање на хибриден тепих систем, клубот го намалува овој период на три до четири недели, обезбедувајќи поголем слободен период за активности во затворената сезона, вклучувајќи концерти, големи настани, можности за играње на теренот и претсезонски пријателски натпревари.

Во 2017 година, Liverpool FC го инсталираа првиот систем за одводнување „Permavoid“, како и нов систем за греење на подземјето, инсталиран за да помогне во растот и исто така да спречи замрзнување на земјата во текот на зимските месеци. Новиот хибриден терен ќе биде поставен на врвот на системот обезбедувајќи врвна површина за играње.

Инсталирањето на новата трева веќе започна со отстранување на стариот терен, вклучувајќи 60 mm rootzone и постојните Desso влакна. Персоналот на теренот на LFC потоа ќе преземе подготвителни работи на теренза поставување на хибридниот тепих на почетокот на јули, додавајќи 15 мм свежа коренска зона и култивирање на површината.

Се очекува поставувањето на теренот да потрае само три дена, што ќе овозможи три недели период на растење и дооформување пред новата сезона - една од клучните придобивки на системот за хибридни теписи. За неколку дена, корените ќе се развијат преку подлогата на тепихот и тревата за да формираат зајакната природна површина за играње. Откако ќе се постават, алатките за податоци ќе се користат за редовно следење на условите на теренот за да се осигури дека површината за играње се чувствува и реагира исто како и на тренинзите на клубот во тренинг центарот AXA, создавајќи совршен терен за играње фудбал.

Менаџерот на теренот на Liverpool FC Ворен Скот рече: „Тоа е навистина возбудлив проект - поставувањето на терен за хибриден тепих ќе ни овозможи да бидеме домаќини на претсезонски натпревари, како и концерти на стадионот.

„Секоја година ова ни дава можност да ја процениме површината за играње и да направиме какви било прилагодувања доколку е потребно по периодот на затворената сезона за да обезбедиме најдобра можна површина за играње“.

„Фактот што можеме да почнеме да ја одгледуваме тревата во март на фармата за трева, ќе ни даде гаранција дека сме во најдобра можна позиција на почетокот на сезоната со силен здрав терен секоја година во кратка временска рамка“.

YNWA!