A sustainable future, The Red Way

02/02/2023


ФК Ливерпул стана првиот клуб од Премиер лигата на кој му беше доделен ISO 20121 сертификатот на Британскиот институт за стандарди (BSI), кој го признава пристапот на клубот кон успешно спроведување на одржливи настани. Примателите на овој сертификат треба да покажат дека ги минимизираат потенцијалните негативни влијанија врз животната средина, заедниците и локалната економија - максимизирајќи ги позитивните влијанија.

Ова последно важно признание е признание за пионерската работа што продолжува да се прави низ клубот со иницијативата „ The Red Way . Ова го признава клубот како најзелен тим во Премиер лигата во пресрет на претстојниот викенд на зелениот фудбал, каде што навивачите се охрабруваат да постигнуваат зелени голови со преземање акции за заштита на климата и регистрирање преку www.greenfootballweekend.com.

greenfootballweekend LINK.

LFC, исто така, доби двојна награда на престижните SEAL 2022 Business Sustainability Awards, во чест на позитивното и тековно еколошко лидерство на клубот. Овие награди ги истакнуваат многуте подобрувања што се направени од лансирањето на „ The Red Way “ во јануари 2021 година.

Целта е LFC е да го имплементира својот план за намалување на јаглеродот и ги компензира сите преостанати емисии на јаглерод. До 2025 година, клубот исто така има за цел 100 отсто од работењето на клубот да работи на ниски јаглеродни и чисти извори на енергија, а до 2030 година да ги намали реалните оперативни емисии на јаглерод за 50 отсто. Сега користи одржливи горива во тимските автобуси, што создава намалување на емисиите на јаглерод до 90 проценти од обичниот дизел.

Сертификатот BSI му е доделен на LFC по целосна ревизија на системот и е ригорозен процес, земајќи ги предвид не само активностите на денот на натпреварот, туку и оперативната рамка што ја поткрепува испораката на одржливата стратегија на клубот „ The Red Way “. Неодамна се одржа презентација на Енфилд каде што BSI официјално го претстави сертификатот на LFC. Наградата на Хана Симпкинс и ја доделија Томас Харисон, менаџер за партнерски ангажман во BSI и Ендрју Прајс, финансиски директор во BSI.

YNWA!